Bij Software-as-a-Service (SaaS) worden softwaretoepassingen via de cloud als een dienst aangeleverd. SaaS is een verbeterde versie van het Application Service Providers (ASP)-model dat sinds de jaren negentig van de vorige eeuw bestaat. Softwareleveranciers beheren hun eigen software en er hoeft niets meer op de computer van de gebruiker te worden geïnstalleerd. Hierbij zijn ook de licenties anders geregeld. Gebruikers nemen een abonnement af voor de toegang tot dit soort toepassingen.
Vanaf nu is de Identity en Access Management (IAM)-oplossing van SmartAIM niet meer alleen een on premise product, maar kan er ook worden gekozen voor de SaaS-variant. “Wij zien al een tijdje een serieuze verschuiving in de markt naar een ‘SaaS, tenzij…’-policy, niet alleen bij klanten maar ook bij leveranciers. SmartAIM koppelt met andere systemen en in de zorg – de sector waar SmartAIM sterk vertegenwoordigd is – waren dat nog relatief veel legacy-systemen. Maar ook hier wordt steeds vaker gekozen voor SaaS-oplossingen. In de eerste plaats omdat het op SaaS gebaseerde cloud-model ook zorginstellingen een aanzienlijke tijd- en geldbesparing oplevert.”
Daarnaast worden internetaansluitingen steeds sneller en wordt technologie in hoge mate gestandaardiseerd. Tot slot groeit het gebruik van web-interfaces en werken mensen steeds vaker vanaf verschillende locaties. “Nog even en alles wordt SaaS en ieder product heeft API’s, waardoor er eenvoudig gekoppeld kan worden met andere systemen”, voorspelt Schuyt.
SmartAIM SAAS
Omdat SmartAIM innovatie hoog in het vaandel heeft, kon het bedrijf dat in 2022 onderdeel werd van ORIBI Groep natuurlijk niet achterblijven. Het heeft onlangs een eigen SaaS-omgeving opgeleverd: SmartAIM SaaS. Hier gaat het bedrijf voortaan zelf hosten in de eigen Microsoft Azure tenant. Het bedrijf is hiertoe een partnership aangegaan met Innvolve. Voor de technische en functionele monitoring gebruiken de twee partijen Splunk.
In het eerste kwartaal van 2023 gaat het klanten die de hosting en het beheer van de omgeving nu nog hebben uitbesteed aan SmartAIM in een extern datacentrum overzetten naar de eigen SaaS-omgeving van SmartAIM. Klanten die een ‘cloud, tenzij…’-policy hebben worden als eerste geholpen. Schuyt verwacht dat dit aantal verder zal stijgen, aangezien steeds meer bedrijven en organisaties ervoor kiezen om het technische beheer van IAM-oplossingen uit te besteden en dit willen afnemen als dienst.
Voordelen voor klanten
Er kleven een aantal belangrijke voordelen aan de Azure-tenant van SmartAIM:
- Hoge beschikbaarheid voor de meest missiekritieke toepassingen en gegevens (gegarandeerde uptime van 99,8%)
- Goede mogelijkheden voor redundantie
- Niet vast aan een bepaalde hoeveelheid data/licenties, waardoor het flexibel en makkelijk schaalbaar is
- Geen investeringen meer in (server)hardware
- Continu beschikken over de nieuwste security functionaliteiten (Microsoft geeft per jaar maar liefst een miljard euro uit aan het verbeteren van de security)
- Compliant aan meer dan 70 standaarden, waaronder AVG en ISO27001 (zo blijft de data in Nederland)
- Meeliften op technologische ontwikkelingen, waaronder voortdurende innovaties op het gebied van onder meer microservices en AI
Voor SmartAIM zelf is het volgens Schuyt eenvoudiger geworden om bepaalde beheertaken uit te voeren. “Omdat we nu zelf de omgeving hosten kunnen we overal snel bij en kunnen we direct ingrijpen als dat nodig is.”
Future proof
SmartAIM wil met de SaaS-omgeving klanten verder ontzorgen en hen helpen future proof te worden én blijven. Schuyt verwacht door de sterke opmars van API’s andere SaaS-applicaties makkelijker aan te kunnen sluiten op de software van SmartAIM. En door de hierboven genoemde voordelen voor klanten verwacht hij dat er grote interesse zal zijn voor de SaaS-dienst. “Door het vele online werken door corona is er steeds meer ervaring over wat er misgaat als de toegang niet gecontroleerd wordt, met als gevolg dat er steeds meer wet- en regelgeving komt. Dit leidt tot meer vraag naar betaalbare, controleerbare en makkelijke IAM-processen.”
SmartAIM heeft inmiddels 52 klanten die de applicatie gebruiken en is marktleider in het segment ziekenhuizen. Er werken 20 collega’s samen aan SmartAIM en er zijn al ruim 190.000 identiteiten vastgesteld die gebruikt kunnen worden voor authenticatiedoeleinden.